A vendéglátó szervező tanfolyamon részt vehet mindenki, aki rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal vagy részt vett már szakiskolai képzésen, s rendelkezik cukrász, szakács vagy pincér végzettséggel, s ezekben a szakmában dolgozott már öt évet.
Mi a feladata a vendéglátó szervezőnek?
A vendéglátó szervező vendéglátásban vezetői szerepet tölt be. Rendelkeznie kell gazdálkodási ismeretekkel és olyan tudással, amit a munkája során tovább fejleszthet. A vendéglátó szervezőnek felelőségteljes munkát kell végeznie, mivel munkája során mások munkájának a folyamatát is meg kell terveznie és felügyelnie kell. Az ő feladata az árubeszerzés, raktározás, termelési és értékesítési feladatok ellátása. Személyes marketingstratégiát kell kidolgoznia. A vendéglátó szervezőnek előnyére szolgál, ha ismer valamilyen idegen nyelvet, mivel erre a turizmusban nagy az igény. Felügyelnie kell a környezetvédelmi, biztonsági, higiéniai feladatokat is. A vendéglátó szervezőnek meg kell szerveznie és irányítani kell a vendéglátó üzem mindennapi munkáját, meg kell tanulnia, hogyan kell kezelni a vendégpanaszokat, s biztosítani a vállakozás internetes jellegét. Tudnia kell majd kommunikálni az ügyfelekkel szóban és írásban is magyar és idegen nyelven.
A képzés során elsajátíthatjuk azt is, hogy hogyan kell kialakítani és ápolni az üzleti és vendégkapcsolatokat, hogyan kell gondoskodni arról, hogy folyamatosan kapjunk megfelelő árukészletet az üzem működéséhez. A tanfolyam anyagát 960-1440 óra alatt sajátíthatjuk el. Az elméleti és gyakorlati képzés aránya 40-60%. A tanfolyam elvégzése után elhelyezkedhetünk, mint bárvezető, cukrászdavezető, éttermi rendezvényszervező vagy akár éttermi igazgató. Dolgozhatunk szállodában, mint szállodai cukrászda vezetője vagy akár egy kávéház üzemeltetője.
Mit tanulhatunk a vendéglátó üzletvezető képzésen?
A vendéglátó üzletvezető képzésen részt vehetnek olyan személyek, akik már rendelkeznek szakmai előképzettséggel. Ez lehet cukrász, szakács, pincér végzettség.
A képzés során elsajátíthatjuk mindazt ami szükséges ahhoz, hogy megfelelően tudjunk működtetni egy vendéglátóipari egységet. Megtanuljuk hogyan kell szervezni és ellenőrizni az üzlet müködését. Elsajátítjuk az alapokat ahoz is, hogy hogyan kell kialakítani a megfelelő üzletpolitikát és marketing tevékenységet. A képzés után tudni fogjuk, hogy hogyan kell megalapítani egy vállakozást és müködtetni azt, hogyan kell üzleti tervet készíteni és anyagi felelőséggel gazdálkodni.
A vendéglátó egység csak akkor lesz sikeres, ha a vendégek igényeit eleget teszünk. A tanfolyam során megtanuljuk, hogy melyek ezek az igények, sőt hogyan kell piackutatást végezni, hogy a panziónk\vendéglőnk nagyon sikeres és elismert legyen.
Elsajátítjuk azt is, hogy hogyan lehet megszervezni és lebonyolítani különböző házon belüli rendezvényeket. A tanfolyam elvégzése után különböző területeken el tudunk majd helyezkedni, mint pl: bárvezető, cukrászdavezető, konyhavezető, étterem üzletvezető. A képzésen részesülünk elméleti és gyakorlati képzésben is, 50-50% arányban. A tanfolyam elvégzése után írásbeli vizsgát kell majd tenni üzleti gazdálkodás és marketingből, továbbá gyakorlati vizsgát vendéglátó üzletvezetésből.
Amint láthatjátok, a két tanfolyam összefüggésben van egymással. Mind a két szakma nagyon felelőségteljes, mindenekelőtt szeretni kell emberi környezetben lenni. Ha odafigyelünk arra, hogy vendégeink igényeit eleget tegyünk, akkor biztosan visszajáró vendégek lesznek. Sikerünk titka, pedig nem más, mint az elismerés.