A friss kenyér illata és az a bizonyos ropogós héj mindenkit nosztalgiával tölt el, a finom falatok pedig nemcsak mosolyt csalnak az arcunkra, de a testünket is energiával látják el. A pékségek és reggelizőhelyek ráadásul igazi reneszánszkorukat élik, a hívogató illatú kenyerek mellett finom kalácsok, kuglófok, perecek és a legkülönfélébb pékáruk sorakoznak.
Átlagosan 12 hónap alatt már elsajátíthatsz minden olyan technikát és folyamatot, mely a tökéletes termékek elkészítéséhez szükséges, megismerkedsz az alapanyagokkal és a munkafolyamatokhoz szükséges eszközökkel és berendezésekkel.
Ha eltökélted, hogy jelentkezel, akkor már csak azt kell mérlegelned, hogy meg tudsz-e birkózni a koránkeléssel és a szakmádhoz fűződő fizikai kihívásokkal, illetve érdemes az igényeidnek legjobban megfelelő képzési ajánlatot választani a szakma elsajátításához. Ebben segíthet a melyiksuli.hu képzésválasztó oldal, ahol számos tanfolyam közül válogathatsz.
Mi lesz a feladatod?
Az OKJ-s tanfolyamon minden szükséges információt megkapsz ahhoz, hogy az elhelyezkedést követően ne kerüljön eléd leküzdhetetlen akadály.
- Megtanulod a különféle édes és sós tészták készítésének módját.
- Rutint szerzel az alapanyagok arányainak megbecsülésében.
- Ismerni fogod a kelesztés, a formázás és a sütés hibátlan kivitelezésének módszereit.
- A kisujjadban lesznek a kalácsfonás, a cipóformázás és a kifli elkészítésének mozdulatai.
- Leellenőrzöd az elkészült termékek minőségét és előkészíted őket a szállításra.
A hagyományos termékek elkészítésén túl nem hagyhatod figyelmen kívül a mindig meg-megújuló fogyasztói igényeket sem, így figyelmet kell fordítanod a teljes kiőrlésű, a gluténmentes, a laktózmentes és a cukormentes termékek fejlesztésére is, hiszen az egészségtudatos vásárlók száma folyamatos növekedésben van.
Nincs megállás
Dolgozhatsz alkalmazottként vagy akár saját pékséget is nyithatsz, a cél minden esetben a minőség, a frissesség és a vásárlóközpontú gondolkodás legyen, ha pedig mestervizsgára áhítozol, azt is megszerezheted magadnak 5 év kitartó szakmai gyakorlatának jutalmaként. Légy eltökélt és űzd szenvedéllyel a hivatásod, így az eredmények is a nyomodban járnak majd.