Mindannyian olyan szakmáról álmodozunk, melyet lelkesedéssel űzhetünk. Sokan azonban nap mint nap fogcsikorgatva indulnak a munkahelyükre és a műszak végén hullafáradtan indulnak haza. Te ne ess ebbe a csapdába! “Válassz olyan hivatást, melyet szeretsz és soha többé nem kell dolgoznod!” - tartja a bölcs mondás és milyen igaza van. Egy percig se habozz, ha az ízek világa rabul ejtett, nem kétséges, hogy profi séf válhat belőled. A jóhír pedig az, hogy szakácsként a legkeresettebb vendéglátós szakmát birtokolhatod.
Persze az, hogy imádod a mesterséged nem mentesít a nehézségeitől: a hosszú, fárasztó munkaórák és a talpalás komolyan próbára teheti fizikai erőnlétedet, amit a munka hevében valószínűleg nem is érzékelsz igazán. Ha már most felkeltette érdeklődéseket a szakma, nem árt minél előbb elkezdeni böngészni a legjobb tanfolyam ajánlatok között.
Mi lesz a feladatod szakácsként?
Képzett szakácsként olyan rutint szerezhetsz, mely napi ajánlatok és teljes étlapok megkomponálására is feljogosít, de újragondolhatsz számos klasszikus fogást, új ízharmóniákat alkothatsz, mindamellett pedig a tökéletes steak elkészítése is a kisujjadban lesz majd.
A tanfolyamon elsajátított tudásod és némi tapasztalat megszerzése után képes leszel megsaccolni, mennyi alapanyagra - húsra, zöldségre, lisztre vagy tejtermékre - lesz szükség egy napi menü elkészítéséhez és, hogy ezeket az árukat hol tudod beszerezni a legjobb ár-érték arányban. Így akár alkalmazott leszel, akár saját étteremben gondolkodsz, ez a tudás igazán kifizetődő lesz a számodra.
Mire figyelj?
- Szerezz szakmai tekintélyt, hiszen a konyha uraként így lesz teljes az összhang munkatársaiddal.
- Kövesd a szakmai újdonságokat és alkalmazkodj a vendégek igényeihez.
- Legyél rugalmas, növeld esélyeidet nyelvtudással, így akár a külföldi állásajánlatok felé is kacsintgathatsz.
- Dolgozz minőségi alapanyagokkal, melyek a finom ételek nélkülözhetetlen összetevői.
- Legyél nyitott a technikai újításokra, tartsd tisztán és rendben a munkaeszközeidet.
Ha szívesen szakosodnál, szakácsként erre temérdek lehetőséged adódik: lehetsz pizzakészítő, grill- vagy diétás szakács de a közétkeztetésben is kipróbálhatod magad: ki tudja, talán éppen Te leszel az, aki ezen a területen is nagy dolgokat visz véghez.
Ha szeretnél belevágni ennek az izgalmas szakmának az elsajátításába, akkor nézz körül a melyiksuli oldalán, és válogass a legjobb ajánlatok között.